728 x 90 Header

«Γεώργιος Μπονάνος Κεφαλλήν εποίει» | Αφιέρωμα στον γλύπτη στα Μαντζαβινάτα +video

Ο Γεώργιος Μπονάνος (1863 – 1940) ήταν Έλληνας γλύπτης του 19ου και 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στο Βουνί Ληξουρίου το 1863. Σπούδασε γλυπτική στο Σχολείο των Τεχνών με τον Λεωνίδα Δρόση, δουλεύοντας παράλληλα στο εργαστήριο του Δημητρίου Φιλιππότη. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία, στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Ρώμης ως μαθητής των Αντόνιο Αλλεγκρέτι (1840-1918) και Τζιρόλαμο Μασίνι (1840-1885). Το 1888 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άνοιξε εργαστήριο γλυπτικής. Αργότερα μετέφερε το εργαστήριό του “εις την θελκτικήν εξοχήν των Αμπελοκήπων”. Κοντά του μαθήτευσαν, μεταξύ άλλων, οι γλύπτες Γεώργιος Ματαράγκας και Νίκος Σοφιαλάκης. Το 1911 διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Μετά από μερικούς μήνες όμως παραιτήθηκε επειδή δεν έγιναν δεκτές οι εισηγήσεις του για θέματα εκπαίδευσης, διοίκησης και κρατικής πολιτικής για τις τέχνες από τον διευθυντή της σχολής Γεώργιο Ιακωβίδη και το Υπουργείο Παιδείας.

Συμμετείχε με έργα του σε πολλές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, όπως στα Δ΄Ολύμπια στο Ζάππειο το 1888, στη Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1889 και το 1900 και στη Καλλιτεχνική Έκθεση του Ζαππείου το 1933, το 1938 και το 1939.

Υπέγραφε τά έργα του τονίζοντας πάντα την καταγωγή του: ΓΕΩΡ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ / ΚΕΦΑΛΛΗΝ / ΕΠΟΙΕΙ.

Σε αυτόν τον σπουδαίο γλύπτη ήταν αφιερωμένη η χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαντζαβινάτων-Βουνίου “Κουνόπετρα”.

Μετά από σύντομο καλοσώρισμα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ατσάρο Παναγή (ακολουθησαν και σύντομοι χαιρετισμοί από φορείς) τον λόγο πήρνα οι δυό εγγονές του γλύπτη, κυρίες Μαρία  Γαβρίλη και Σοφία  Μπονάνου.

Παρουσίασαν το βιβλίο που έγραψαν οι εγγονές του και ο εγγονός του Σωτήριος Μπονάνος (ο οποίος δεν βρίσκεται στην ζωή).

Ένα βιβλίο όπου σκοπό έχει να αναδείξει τον άγνωστο Γεώργιο Μπονάνο, το νεοέλληνα γλύπτη όπου γλυπτά του βρίσκονται σε κάθε μέρος της γης. Στην Κεφαλονιά και στο Ληξούρι έχουμε αρκετά δικά του γλυπτά, τα οποία έπεσαν θύμα του εγκέλαδου του 2014.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ληξουρίου κ. Κατσιβέλης και ο Καθηγητής του ΤΕΙ κ. Λασκαρής, γίνονται προσπάθειες για την αποκατασταση τους. Δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι οι Ληξουριώτες έχουν παιδεία, καθώς κανένα απο τα έργα του γλύπτη δεν έχουν μέχρι σήμερα βεβηλωθεί με γκράφιτι.

Στο βιβλίο “Γεώργιος Μπονάνος Κεφαλλήν εποίει” παρουσιάζονται περισσότερα από 110 έργα -ολόγλυφα, ανάγλυφα και προπλάσματα- και 35 σχέδια του καλλιτέχνη, πλήθος φωτογραφιών του ίδιου, της οικογένειας και του εργαστηρίου του, διακρίσεις που του απονεμήθηκαν και κείμενά του ιδίου για την τέχνη, την εκπαίδευση και την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Πρωτοπόρος ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Κουνοπετρα” για τις ποιοτικές εκδήλωσεις που προσφέρει. Φυσικά ο κόσμος τίμησε και την χτεσινή βραδιά.

Επόμενο ραντεβού με τον Σύλλογο στις 12 Αυγούστου, στην ετήσια γιορτη κρασιού στα Μαντζαβινατα.

Αριστεα Χαριτάτου

Related posts